Детски приключения: как да изберем подходящ детски велосипед?

Детски приключения: как да изберем…

Дата: 24.04.2024

Сподели:

Когато чуем думата “колело”, в съзнанието ни неминуемо нахлуват редица спомени, свързани с безгрижното ни детство. Карането по прашните улици и смеха с приятели през лятната ваканция безспорно са сред най-милите моменти, за които си спомняме с приятна носталгия. А какъв по-добър да се върнем към тези безценни моменти, от това да подарим същите емоции и на нашето дете?

Децата са пълни с енергия и любопитството им да откриват нови приключения всеки ден не спира. И за да бъде картинката на тяхното щастие пълна, детския велосипед без съмнение е най-добрият помощник за тази цел. Най-голямото предизвикателство за родителите обаче идва в момента, в който трябва да изберат подходящ модел. Именно затова сме ви подготвили няколко хитринки, които да улеснят избора ви и да гарантират удобство и весели моменти на вашето мъниче!

Размер на колелото

Детските велосипеди имат различни размери. И тук не говорим само за големината на самата рамка или на седалката. Ключови при избора на правилен размер детски велосипед са гумите. Техният диаметър трябва да бъде съобразен с възрастта и височината на детето, за да му бъде максимално комфортно по време на каране. В интернет има множество таблици, които могат да ви дадат по-точна информация относно размера спрямо възрастта.

И макар моментът на изненадата и светлината в детските очи при вида на новата придобивка да са безценни, то най-добрият начин за избор на правилен размер, със сигурност е като детето пробва на място различни модели, за да усети кой е точният за него.

Тегло на велосипеда

Тежестта на колелото също играе важна роля. За един зрял човек това не би бил основен фактор, но трябва да имаме предвид, че за най-малките това е от изключителна важност. Те трябва да могат сами да пренасят своя детски велосипед, когато се налага, а ако теглото му не 
е съобразено с възможностите на детето, може да доведе до наранявания. Като общоприета норма е това, че теглото на велосипеда не трябва да надвишава около 30% от тежестта на детето. 
Имайте предвид, че рамката е основният елемент на един велосипед и именно нейната изработка определя тежестта. Различните материали могат да бъдат по-леки или по-тежки. Така че ви препоръчваме да се посъветвате със специалист, който да ви насочи към правилният избор за вашето дете.

Дизайн на детските велосипеди

Моделите на детски велосипеди стават все по разнообразни. Колело като на Барби или като от любимия на децата Пес Патрул? От дизайна на рамката, до различните добавки, които притежават детските велосипеди, изборът на най-подходящ модел изглежда непосилен.
Вариантите са различни и за един родител може да бъде истинско приключение да избере модел, който да се хареса на неговото съкровище. Затова ви съветваме първо да се допитате до него, да разберете какви са предпочитания и интереси му и какво най-много би го зарадвало. Разгледайте заедно различни модели онлайн, за да ви насочи още по-добре.

Екипировка

С покупката на колело, ангажиментите не приключват. За да бъде вашето дете максимално защитето по време на детските си експедиции, а вие спокойни, че няма да се нарани, непременно трябва да помислите за подходяща екипировка. Каската, ръкавиците и наколенките са сред задължителните неща, които трябва да осигурите на вашият мъник, за да го предпазите максимално от ожулвания или по-сериозни наранявания. Ако сте от по-притеснителните родители, може да осигурите допълнителна защита, купувайки налакътници или дори подящ екип, който да предпазва цялото тяло на детето, превръщайки го в истински състезател в неговите очи.

Помощните колела за най-малките и тепърва навлизащи в света на колоезденето ентусиасти, не бива да бъдат пропускани. Те са изключително важни, тъй като предразполагат децата да се отпуснат максимално бързо и неусетно да поемат по пътя към нови приключения без да се притесняват от нищо.

Бюджет

И накрая, но не на последно място, определете бюджетът, който сте готови да отделите за детски велосипед. Моделите и марките, които излизат на пазара не спират да растат. Прочетете ревюта за различните брандове, за да видите мнението на останалите родители относно даден модел и дали цената си заслужава. Остарялото мислене за купуване на по-голям и по-скъп модел с перспективата детето да го “израсне” отдавна вече не е на мода. Напротив! Това може да доведе до проблеми от неправилната стойка на детето по време на каране. Именно затова ви съветваме по-добре да инвестирате в няколко по-бюджетни варианта през годините, които да пасват на възрастта и височината на вашето дете, отколкото в един скъп модел с дългогодишна перспектива, който да бъде некомфортен през повечето време.

Купувайки детски велосипед вие подарявате нови емоции не само на вашето дете, но и на вас самите. Моментите на първите завъртания на педалите, а дори на паданията по пътя към научаването, впоследствие остават най-милите спомени в съзнанието. Затова не се чудете дали да направите подобна инвестиция, а действайте! Разгледайте нашите предложения за детски колела и балансьори и зарадвайте своето мъниче още днес!


Още новини