Бебешки Наръчник - Съвети + 10 Задължителни Покупки!

Бебешки Наръчник - Съвети +…

Дата: 29.10.2018

Сподели:

Привет приятели,

 

Тази статия е създадена с цел да сподели опита на родители по отношение на покупките за децата от раждането до около 4-5 годинки, т.е. времето, в което то има най-много необходимости. Съществуват множество трудове по темата, специални „училища за родители“ - места, където няма да се намесваме. Ще се опитаме да Ви дадем съвет как да оптимизирате разходите си, базиран на личен опит. За целта ще ви представим ситуацията през погледа на едни отговорни татковци. Споделяме впечатленията си от първите няколко годинки на детето. Докато основната тежест за отглеждането и възпитанието на детето пада върху мама, повечето татковци се опитват да компенсират помагайки при избора и осигуряването на по-големите покупки, както и с редовни курсове до различните магазини. 

 

На първо място каква е ситуацията преди и веднага след раждането на бебчето: всички са крайно въодушевени, радостни и щастливи – баби, дядовци, лели и всякакви по-близки и далечни роднини и приятели са крайно благоразположени към Вас и всеки според възможностите си е готов „да развърже кесията“... и да закупи за много пари всевъзможни недоразумения, които никога няма да влязат в употреба. За това АКО Ви попитат: „какво да вземем за бебето“, не проявявайте излишна скромност, а използвайте видоизменен вариант на така популярната фраза на Хенри Форд: „Всякакви подаръци са подходящи, стига да са в брой“. Пак ги „наречете“ поименно: това е от баба, това е от леля, информирайте ги, за тях това е висш емоционален момент. От друга страна страна подчинете цялата еуфория на своя план относно покупките за бебето, не на последно място, но и поради тази причина – когато баба Ви е имала бебе, нещата са били съвсем различни.

 

След като си подпомоганхме бюджета, на основните въпроси: какво да купим, кога и колко пари да вложим. Тук използваме принципа, че колкото по-скъпо е едно нещо, толкова по-качествено и по-издържливо е. Разбира се в живота понякога не е така, но предложенията, които ще срещнете от нас по-долу, отговарят на тази зависимост.

 

Ето малко съвети, според различните артикули:

 

Козметика – не пестете! Качествените продукти за коса и кожа могат да Ви спестят много главоболия.

 

дрехи, одеала и завивки

 

Бебешки дрехи и завивки – бебетата растат с часове. Освен това не са толкова физически активни. Издържливостта на дрешките не е от първостепенно значение. Ключов момент е материята и комфорта. Ако имате афинитет към „дизайнерски“ дрешки и имате финансова възможност за това – направете го, но за собствено удовлетворение, бебето нищо няма да разбре. Иначе, като експлоатационни характеристики, популярните в България марки (като Майорал и КикаБоо например), са добро решение – качествени тъкани, добра изработка, качествени метални компоненти (копчета), безопасни багрила. Цените са в средни порядъци – по-надолу рискувате да попаднете на некачествена стока.

 

Пелените за еднократна употреба (памперсите) са много важен момент – не купувайте директно най-голямата опаковка от най-скъпите (защото е редно да са най-качествени), нито от най-евтините (за едно акане и пишкане, сега...). Купете тестово по няколко броя от различни марки на случаен принцип. Пробвайте. Случва се бебето да получи обрив от по-скъпи пелени, както и по-евтини да са по-устойчиви. Вижте „избора на дупето“. Съобразете кои „държат“, залепят се добре и т.н. Ако изборът Ви падне на по-скъпи, не се притеснявайте от финансов преразход, реално средно-месечно разликата не е повече от 20-30 лв, а комфорта за бебето е несравним.

 

богат избор на бебешки колички

 

Бебешка количка – основен компонент. Разнообразието е огромно, съществуват всякакви марки и модели. При избора на количка, трябва да се съобразят някои конкретни неща:
 

Колко време ще се използва – в общия случай не повече от 18-20 месеца. Около годинката, годинка и 2-3 месеца детето прохожда и няма никакво желание да се вози. В този аспект – 2-3000 лв. За количка едва ли е добра инвестиция.


Колко тежи – Масата на количката ли е нейния най-важен параметър - спор, стар колкото света. Всъщност зависи: ако живеете в къща, на партер в блока, имате гараж или асансьорът Ви е на нивото на земята – тогава масата на количката не е от голямо значение. Във всички други случаи обаче е ключово – имайте предвид, че в много моменти ще се налага да повдигате (дори и частично) количката заедно с бебето и всички допълнителни аксесоари. Идентични като функционалности, но с до 2-3 килограма разлика в теглото – две колички биха могли да имат до 300-400 лв. разлика в цената.


Модификации – има само зимни, само летни, както и комбинирани. Нашата препоръка е да изберете комбинирана количка или само зимна. „Зимна“ всъщност е доста относително понятие – има се предвид по-скоро хоризонтален кош, който се използва във времето когато бебето е най-малко и безпомощно и предимно лежи, без значение сезона. Без такъв не може. По отношение на „летния“ вариант – в зависимост колко е укрепнало детето, можете да помислите и за вариант триколка, която се бута и управлява от възрастен.

 

Още нещо – обърнете внимание на колко части се разделя количката и как се сгъва. Също така свалят ли се колелата и как – просто така или с гаечен ключ. Всичко това е по отношение на превоза в автомобил. Ако карате пикап, това няма заначение за Вас.


Препоръчваме колички с по-големи гуми. Пневматичните гуми (тези, които се помпят) не са от голямо значение – количката трябва да има достатъчно добро „окачване“ и да не разчита на омекотяване на возенето на пневматичните гуми.

 

шезлонги, бънджита и активна гимнастика

 

Шезлонг/“бънджи“ – наслагването на поредни нощи безсъние, носенето на ръце часове наред, понякога идват в повече и на най-отдадения родител. Шезлонгът, особено ако има някои интерактивни функции – мелодии, вибрация, може да има незаменим принос за 15-20 мин. спокойствие за едно кафе. Обърнете внимание на дребни детайли като например висящите играчки да могат да се сменят – едни и същи омръзват бързо.


Кош за кола – не пренебрегвайте този компонент, въпреки, че е едно от най-кратковременно използваните неща. Кошът се използва до година и половина - две, докато вратът на детето укрепне достатъчно. Това е причината и кошовете да се монтират с гръб спрямо посоката на движение. Захвата на коланите на колата също е по-специален. Дръжката е много важен момент – тя е специално усилена и по време на движение се фиксира изправена, не за да се закачат играчки по нея, а защото играе ролята на своеобразна усилена рамка, подобно на рали автомобилите. Предвид краткото време на употреба, както беше споменато, не е нужно да купувате най-скъпото. Гледайте да не е спестено от дунапрен и други меки материали. Съществуват практики, в които зимния кош на бебешката количка (описан по-горе) се използва за кола, като е поставян странично на движението и закопчаван с коланите – това е крайно ОПАСНО – посоката на движение с гръб е задължително за безопасността. От всички неща НАЙ-ВАЖНОТО обаче е: шофирайте внимателно и използвайте ума си, докато сте зад волана.
 

към столчетата за кола

 

Стол за кола – използва се след две годишна възраст, когато детето вече пътува с лице по посока на движението. Този стол е с по-дълго време на експлоатация - 3-4 години и повече и си заслужава по-сериозна инвестиция. Системата Isofix е една много полезна и допринасяща за безопасността технология. Ако Вашият автомобил има такава, не пестете, купете с Isofix. Цената е с не повече от 20% по-висока от алтернативният модел без Isofix. Ако колата Ви не разполага с тази технология – не я сменяйте само заради това – ако спазвате инструкциите и свържете стола правилно, коланите предоставят достатъчно сигурност. В днешно време сваляемата тапицерия е стандарт, но все пак проверете. Без пране няма да мине. Мемори пяна вместо дунапрен също е добро решение – както беше споменато, този стол е едно от нещата, което се използва най-дълго и интензивно. Детето вече е укрепнало, на Вас Ви идва „смелостта“ за по-дълги пътувания – добрият стол е много важен.

Стол за хранене – гледайте предимно да е стабилен, защото понякога кулинарните вълнения са големи. Сравнитено кратка употреба. След известно време, детето иска да бъде „при големите“ около масата и столът си остава сгънат в някой ъгъл.

Кошара – зависи какъв начин на живот водите. Ако пътувате повече, походната кошара е задължителна. В комбинация с това, че в последните години се появиха изключително качествени и с доста „екстри“ сгъваеми кошари, изниква въпросът: необходимо ли е изобщо да се купува дървена кошара (мебел)? Преценката е Ваша, ние само ще синтезираме фактите: сгъваемата кошара е лека, може да се мести лесно в рамките на спалнята, в зависимост кой е „дежурен“ - мама или тате, бебето се чувства комфортно в нея, може да се използва и като кошара за игра, не изисква специален монтаж. Спокойно можете да купите отделен матрак, който е много по-добър от включения в комплекта. Дори и с този допълнителен разход е по-изгодно от дървена кошара. Като порасне детето, вече преминавате директно към детско легло, което се използва години наред.

Бебефон – полезно, но не непременно задължително средство. Изберете вариант с поне 3 честоти (дори и фиксирани), за да използвате най-удачната в дома си, без други радио-смущения. Съществуват варианти с камера и датчици, които мерят температура и пулс на бебето. Ако всичко в здравословен аспект е наред, смятаме, че това е един свръх разход, ефекта от който е спорен. Техниката не може да замести грижата.
 

 

Надяваме се, нашият опит да ви е бил от полза, както и да се вслушате в някои от съвтите ни. Може да последвате нашата Facebook страница за още полезни съвети, а и заради редовните ни промоционални кампании. 

Следвайте ни


Още новини

Как да изберем подарък

Как да изберем подарък

Целта на тази статия е не да дава натрапчиви съвети какъв ТОЧНО подарък да закупите на дете, това е лично усещане. По-скоро ще се опитаме да дадем съвети как да избегнете грешки и конфузни ситуации.