Всичко Необходимо за ученика в Първи клас - Обновен наръчник 2021

Всичко Необходимо за ученика в…

Дата: 05.07.2021

Сподели:

Ето че новата учебна година - 2021/2022 наближава и ние сме сигурни, че всички - и деца и родители са в предстартова треска. Трепетът от първия учебен ден и прекрачването на прага на училището за първи път е примесен с дългите списъци на неща, които трябва да купим, за да подготвим детето.

 

Като започнем през това каква да бъде раницата, какъв несесер ще си хареса детето, с какви дрехи ще го облечем, какви са необходимите тетрадки, химикали, гумички, острилки, изобщо цял канцеларски арсенал и същевременно всичко това трябва да бъде на достъпна цена. 

 

Нашият отбор - екипа на Молив.BG и нашите фенове във Facebook страницата ни обединихме сили отново - за общото благо! Помислихме как да ви улесним максимално в избора. Споделихме личен опит, ориентировъчни цени и други детайли! Не е нужно да питате колеги и приятели какво са купили за детето, просто запишете тази статия във Вашите bookmarks. Да не се бавим, а да започваме ...


* Цените са ориентировъчни.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

 

Основни Покупки

 

Ще започнем с тези, които може да закупите предварително и изцяло по своя преценка.

 

1. Раницата – това е най-сериозната покупка за всеки първокласник. Раницата не е само средство за пренасяне на учебници и тетрадки, а и начин детето да изрази себе си и един от най-мечтаните предмети за да покаже колко е пораснало.

Качество. Качествената раница с ергономична форма на гърба, поддържа правилната форма на крехкия детски гръбначен стълб. Съветваме ви тук да заложите на качеството, защото в дългосрочен план ще ви се отплати. По-добрите модели раници имат твърдо дъно, което предотвратява това да се търкалят по земята. Благодарение на това се запазва и доброто състояние на съдържанието ѝ, тъй като знаем, че пазенето на вещите не е от най-силните страни на първолаците. Разбира се, има модели, които предлагат повече екстри от други, като светлоотразителни елементи, по-добре обособени вътрешни отделения, прозрачен джоб за седмичната програма, вградени дъждобрани и т.н. Отнесете се отговорно към тази покупка, трябва поне да има ергономична форма на гърба, ако не разполага с изход за слушалки няма да е чак толкова фатално.

Цената. Има раници с много добро съотношение цена-качество, които ще издържат със сигурност повече от година и същевременно осигуряват необходимия комфорт на детето. Не възнамерявахме да се хвалим, но на МОЛИВ.bg може да откриете огромен асортимент от стотици модели и марки  качествени раници за първи клас. От опита си в продажбите на ученически раници знаем, че цените варират най-основно в 3 групи, които можем да именуваме условно като „Икономичен клас“ „Среден клас“  и „Висок клас“. Разбирате, че няма как една раница струваща 40 лева, да предлага същото качество и комфорт като модел от над 100 лева. По наше мнение няма да сгрешите, ако се ориерате към златната среда.

  • Икономичен клас:

    40 - 70 ЛВ.
  • Среден клас:

    70 - 110 ЛВ.
  • Висок клас:

    > 110 ЛВ.

Ето няколко избрани предложения от нас:

 

 

 

 

 

2. Несесер – изборът тук също е много разнообразен, пазарът е наситен с различни модели и шарки. Най-основно може ги разделим на меки и твърди, като броят ципове също варира от 1 до 3. Нашата препоръка е да изберете несесер, пасващ на десена на раницата. Повечето големи производители на раници правят и несесери със същия дизайн и шарка, от които става страхотен комплект. Добър вариант са и несесерите, които са пълни с моливи, гумичка, линия и острилка (от които разбира се ще ви трябват поне още няколко броя). При несесерите, цената най-общо се определя според това дали несерът е мек, с твърди корици и дали има съдържание.

Нашите предложения:

 

 

Безплатна доставка за раници, чанти и несесери за ученика
Всички раници, чанти и несесери са с БЕЗПЛАТНА доставка цяло лято. Възползвайте се!

 

3. Кутия за храна (по преценка) - ако храната в училище допада на детето и вие я одобрявате, тогава кутията е излишна. Добре е да имате едно на ум, че на детето може да не му допада това, което се предлага в училищния стол. Съветваме да не избързвате с купуването, почакайте и преценете ситуацията. Все пак, ако сте взели своето решение, може да хвърлите един поглед и на нашите кутии за храна. По-подходящите модели за училище естествено са тези с картинка, а не прозрачните (които за сметка на това са по-евтини).

Цената варира: от 8лв. до 18лв.

 

4. Дрехи - Има ли някой сред вас, който не пази спомен от първото си стъпване в училищния двор? Да не споменаваме десетките снимки. Всеки е бил изтупан с най-новите дрешки + големия букет за учителя. Момченцата носят елечета, папионки, малките дами са облечени в сладки роклички, цялата атмосфера е празнична. Предстоят много усмивки, приятни емоции и първите снимки на новия клас. Купуването на дрехи за този повод не е наложително, но нека бъдем честни ...

 

Всеки родител иска да види порасналото си дете да сияе в началото на този нов етап от живота. С модерния външен вид и децата придобиват усещането за празничност. В нашия онлайн магазин можете да откриете качествени предложения на световни марки. Разгледайте елегантните предложения от Mayoral и Guess Kids. Обърнете внимание и на отминалите колекции - Outlet Mayoral и Guess Outlet

 

Mayoral Guess

 

Със сигурност детето ще има нужда и от облекло, подходящо за спорт, но може да изчакате със закупуването му. Възможно е преподавателите да имат определени изисквания. Тук изборът се свежда изцяло до вашето предпочитание и финансова възможност по време на този наситен с покупки период. Няма да е фатално ако в началото на учебната година детето ползва дрехи, които има за игра. Не забравяйте, че на бъдещия първокласник ще трябват и удобни маратонки или гуменки. Тук цените варират доста драстично, но едва ли има някой сред вас, който все още няма опит в избирането на детски обувки.

 

5. Портмоне - С влизането в училищния двор вашият мъник вече ще бъде доста по-самостоятелен при това по-често и за по-дълги периоди от време. Добре е да разполага със свои парички, за всеки случай. При изборът на портмоне няма стратегически характеристики, тъй като най-вероятно през повечето време ще стои в раницата. Все пак може да вземете модел с презрамка за врат, за да ограничите възможността да го загуби. Може да откриете и някои модели детски портмонета по виртуалните рафтове на МОЛИВА.

Цените варират: от 6лв. до 30лв.

 

6. Бутилка за вода - една съвсем естествена покупка - децата са свикнали да имат едно шише с вода под ръка по всяко време. 99% от раниците разполагат със страничен джоб за бутилка.

Цените варират: от 6лв. до 37лв.

 

Консумативи

Нашият приятелски съвет е да не избързвате с покупките, освен основните неща. Защо? На първата родителска среща учителите ще кажат с какво точно трябва да се напълни ученическата чанта. Идеята на този примерен списък е да ви информира, за да може да си направите скромна сметка докато изготвяте цялостния бюджет. По наше мнение не е необходимо да се залага на скъпите неща, защото в първи клас малчуганите все още ги губят и чупят редовно. През цялата година най-вероятно ще ви се наложи да закупите още голям брой от нещата, изброени в този първоначален списък. Разбираме, че е трудно да обясните на развълнуваното дете защо все още раницата му е празна ден преди началото на учебната година, затова може да вземете някои от нещата в долупосочения списък (със сигурност ще влязат в употреба). 

 

1. Графитни моливи - ще трябват поне 10 броя. Търсете "HB", защото са средно твърди. Избягвайте тези, маркирани с "H", "H2", "H3" и т.н., защото пишат с повече натискане и децата работят по-трудно с тях. От своя страна, моливите означени с "B", "B2", "B3" и т.н. са по-меки и пишат по-наситено с по-лек натиск, но тъй като изпускат повече графит, цапат ръчичката. За това заложете на "HB".

2. Пастели, флумастери, цветни моливи.

3. Блокче за скициране - сред най-приятните учебни часове за повечето първокласници е рисуването. Купуването на скицник е неизбежно.

4. Гланцово блокче  с цветна хартия, детска ножичка + сухо лепило  - със сигурност ще влязат в употреба.

5. Четки за рисуване

6. Пластилин - добре е към него да прибавите пластмасови дъска и ножче за рязането му.

7. Гумички - историята познава случаи, когато и 30 гумички не стигат за година... биват губени, рязани, използвани за всевъзможни други дейности, или игри...  

8. Острилки - добре е острилката да има контейнер, в който да се събират стърготините след острене. 

9. Тетрадки с широки и тесни редове - По 20 листа трябва да са достатъчни, тъй като се вземат доста на брой, за всеки отделен предмет. Имаме още един съвет: избягвайте тези от вестникарска хартия. Децата все още не са свикнали каква сила да упражняват при писане и редовно листовете се късат. Тези от бяла хартия (офсет) са перфектен избор.

10. Тетрадки с квадратчета - отново не препоръчваме използването на такива от вестникарска хартия, макар и да са по-евтини. Бялата хартия е за предпочитане.

11. Снимки - по-добре изчакайте докато учителката потвърди, но обикновено са нужни 2 броя малки паспортни снимки - за ученическа карта и портфолио.

12. Тефтерче - в началото то ще се използва повече от учителката, която ще оставя в него бележки и съобщения за родителя.

13. Сметало.

14. Цветна папка и обикновени прозрачни джобове - създайте предпоставки, детето да държи подредени своите материали за училище.

15. Подвързии за помагалата и учебниците - никой не обича намачканите изцапани корици, с подгънати ръбове. Препоръчително е ако подвързиите са от фолио, да са възможно най-дебели. 

16. Стикери и самозалепващи етикети - за надписване на учебници и тетрадки.

17. Линии и триъгълници - за предпочитане е да са гъвкави, за да не се чупят лесно.

 

 

Полезни съвети

В тази графа сме се върнали към нашия личен опит с първолак. Един от най-практичните съвети, които можем да ви дадем, е да сложите етикети с име на почти всяка вещ на детето си. Първокласниците са разсеяни, най-редовно забравят, губят, а дори и вземат по грешка чужди неща. Запасяването с  етикети за цени е една дългосрочна инвестиция, за която ще ни благодарите по-късно. Освен старателното изписване на името, може да добавите и класа, след това ги залепете върху всеки отделен молив, гумичка, острилка или линия. Може да ви се струва малко прекалено, но ще намали безследно изчезналите вещи значително.

 

Друго нещо, което може да очаквате още на първата родителска среща, е създаване на Facebook или Viber група на класа - почти се е превърнало в традиция. Доста ефикасно решение за обмена на информация и при обсъждането на проблеми в класа. Във въпросната група ще се уговарят и събирането на пари по различните поводи като рождени дни или подаръци за учителите.
 

Въпреки, че детето вече не е в детска градина, е хубаво винаги да има комплект резервни дрехи в раницата. Причините налагащи на един първокласник да се преоблече, са разнообразни и неизброими, от "полях се с вода" до "Гошко ме изцапа с вафлата си".

 

Надяваме се, че сме успели да помогнем поне на някои от вас да си направят сметка за 15-ти септември предварително. Приемаме и предложения от вас, за да можем да разширим още този практичен наръчник. Споделяйте тази статия с приятелите си, за да бъдем полезни едни на други!

 


Още новини

Как да изберем подарък

Как да изберем подарък

Целта на тази статия е не да дава натрапчиви съвети какъв ТОЧНО подарък да закупите на дете, това е лично усещане. По-скоро ще се опитаме да дадем съвети как да избегнете грешки и конфузни ситуации.